Precies een week geleden reisde ik af naar Amsterdam om daar de trendlezingen van Picturing the Future 2015 bij te wonen. Dit was het tweede jaar waarin cursisten van de Trendacademy hun trendpresentaties hielden tijdens PTF. Ik hoorde van meerdere mensen om mij heen dat het een echte aanrader was om te gaan, daarom wilde ik het dit jaar zeker niet aan me voorbij laten gaan. In het inspirerende Pakhuis de Zwijger werd ik warm verwelkomd door Sanne en Cecile (mijn (oud) medestudenten). Ik kreeg een button en was klaar om #getinspired te worden; de dag kon beginnen!
De zaal met drie grote schermen waarin de lezingen gehouden zouden worden was ideaal. Genoeg plek om voor velen een trendpresentatie te houden en de mogelijkheid om sprekende beelden (dé kracht van Rozenbrood en de Trendacademy) op groot scherm te laten zien. Langzaam maar zeker druppelden de bezoekers binnen. Gelukkig heb ik nog veel bekenden kunnen zien, waaronder medestudenten van ILS, Lonneke van Bubblemint en Djenny van Rozenbrood zelf (waar ik nog een tijd les van heb gekregen bij ILS!).
Na een voorwoord van Nanon Soeters met (hoe kan het ook anders) prachtige inspiratiebeelden was het tijd om geïnspireerd te worden door de cursisten van de Trendacademy.
De aftrap werd gedaan door Etty de Boer; zij vertelde over New Uniting, oftewel het verenigingsmanagement van nu en de (nabije) toekomst. Een onderwerp waar ik persoonlijk in eerste instantie geen klik mee had, maar waar Etty me in de loop van haar presentatie toch enthousiast over heeft kunnen krijgen. In haar presentatie maakte ze een duidelijk onderscheid tussen het voor internettijdperk en het na internettijdperk, een belangrijke ontwikkeling voor verenigingsmanagement. De grote trend individualisering heeft door de komst van het internet vleugels gekregen, wat ertoe geleid heeft dat er binnen een vereniging meer naar het individu gekeken moet worden, volgens Etty. Aan de hand van vier speerpunten nam Etty ons mee in de 'nieuwe' verenigingswereld, waarbij meer nadruk gelegd moet gaan worden op onder andere communities en inspiratie van anderen.
Hierna was het woord aan Chantal van der Nat met een presentatie over Bezit als Ballast. Nog niet zo heel lang geleden zag men bezit als geluk. Maar dat veranderde al snel; er kwam hyperconsumptie, waarna mensen besefte dat ze het anders wilden doen en gingen consumanderen. Hierna kwam het besef dat bezit gedeeld kan worden met anderen; het hoeft geen ballast meer te zijn. Chantal gaf ons talloze voorbeelden van diensten en platformen die tegenwoordig gebruikt worden om kleding, goederen of voertuigen te ruilen, delen of leasen. Al deze signalen verwerkte ze netjes en overzichtelijk in een assenstelsel. Ondanks al deze voorbeelden ontbraken er volgens Chantal nog te veel mogelijkheden op het gebied van interieur. Daarom nam zij de vrijheid om zelf enkele diensten te bedenken die ook op het gebied van interieur in te zetten waren om met elkaar te delen en ruilen. Eigenlijk een mooi voorbeeld van hoe trendwatching en concepting hand in hand kunnen gaan!
Nog voor de pauze was er een derde spreker om ons nog volop te inspireren, namelijk Ellentine van Elderen. Zij stapte uit haar comfortzone als interieurontwerper en stylist om eens een compleet ander onderwerp aan te snijden: de Toekomst van het Stadspark. In een beeldende presentatie vertelde ze ons over het feit dat mensen groen nodig hebben in de stad, aangezien het de kwaliteit van leven van mensen verbeterd. Groen in een stad biedt een moment van rust, waar genoten en ontspannen kan worden. Volgens Ellentine kun je het stadspark zien als de groene longen van de stad, een wonderschone metafoor. Ze inspireerde volop met beelden van bestaande stadsparken en toekomstige stadsparken. Volgens haar biedt een park veel meer functies dan alleen ontspanning; zo kan er eten gekweekt worden, is het een plek om samen te komen en te ontmoeten, is het een mooie gelegenheid om locaties te hergebruiken en kan een stadspark zelfs verweven worden in de totale stad. Ze eindigden met het stadspark in 2050, waarin nieuw en oud met elkaar versmelten en de stad en het park samen één geheel vormen.
Tijdens de pauze kon er genoten worden van lekkernijen en een drankje. Ik was echter zoveel aan het schrijven geweest en geïnspireerd geworden dat ik de pauze gebruikte om mijn aantekeningen op orde te stellen en aan te passen. Alle informatie die ik gekregen had, wilde ik zo zorgvuldig mogelijk noteren en begrijpen. Voordat ik het wist zat de pauze er alweer op en werd het opnieuw tijd om nieuwe kennis op te doen.
Het woord was aan Myrjam Burgers-Gerritsen die ons op zowel gestructureerde als inspirerende manier meenam in de wereld van management en zich daarbij afvroeg: Is er toekomst voor management? Al meteen gaf ze aan dat ze hier uiteindelijk geen antwoord op zou geven, maar ons zelf bewust zou laten worden van de veranderingen in management en zo liet beseffen dat het ook op hele andere manieren mogelijk is. Aan de hand van actuele ontwikkelingen, meerdere trends en verschillende praktijkvoorbeelden wist ze me te overtuigen dat management helemaal niet zo saai is als dat het klinkt. Management gaat volgens haar over anderen centraal stellen, een open mind hebben en op zoek gaan naar betekenis. Volgens Myrjam leven we nu in een 'ondertussenheid', waarin we eigenlijk van de oude manieren af willen, maar de nieuwe manieren nog niet juist gevonden hebben. Daarom is de managerrol (op welke manier dan ook) wellicht belangrijker dan ooit.
Ellen Groenveld kon ons daarna meer vertellen over The Future Museum, een presentatie waar ik persoonlijke erg naar uit keek, aangezien ik zelf geïnteresseerd ben in de vrije tijdsector en de ontwikkelingen van musea. Ellen stelde niet teleur! Met veel humor vertelde ze geboeid over de manier waarop musea hedendaags ingericht zijn en hoe dit niet altijd meer aantrekkelijk is voor bezoekers. Door de trend beleving veranderen veel hedendaagse dingen al bijna in een museum op zich; storytelling is overal! Hoe kan een museum hier dan nog tegenop? Ellen had haar eigen visie over hoe het toekomstige museum eruit zou komen te zien: het zou een plek worden waar mensen zich terug kunnen trekken en bijvoorbeeld samen zouden kunnen werken. De combinatie van cultuur en producten zou gemaakt moeten worden, waarbij merken ook in een museum een rol mogen spelen. Ze stelde voor om musea open te stellen voor scholen voor een langere termijn, om andere vormen van educatie te bevorderen door middel van een museum. Uiteindelijk liet ze ons zien dat de definitie van een museum zoals het ICOM die stelt eigenlijk al ouderwets is. Ellen paste deze definitie zelf aan en liet zo zien dat musea in de toekomst heel anders ingericht kunnen en eigenlijk moeten worden, heel sterk!
De laatste presentatie zou gegeven worden door Nora Vrba, maar door ziekte was zij helaas niet in staat deze presentatie te geven. Iets wat ik erg jammer vond, aangezien ik zeer nieuwsgierig was naar haar lezing over Bodywatching en hoe we in de 21e eeuw met ons lichaam omgaan.
Echter, er werd goed voor ons gezorgd! Nanon van de Trendacademy besloot zelf een lezing te geven over Digital life, het digitale leven in 2025. Alhoewel, een lezing was het niet echt te noemen; eerder een science fiction verhaal. Door middel van storytelling nam Nanon ons mee in de wondere technologische wereld van 2025. Aan de hand van een gezin in dit tijdperk vertelde ze ons hoe hun dag eruitzag en welke digitale snufjes ze zoal gebruikte. Allerlei haast onmogelijke voorwerpen passeerden de revue, waarbij Nanon op humoristische doch aantrekkelijke manier vertelde hoe het er allemaal aan toe ging en hoe al deze objecten ons leven in 2025 zouden vergemakkelijken en verbeteren. Het publiek werd overladen met wel meer dan 40 high-tech producten uit de toekomst, maar waarvan velen momenteel al in ontwikkeling zijn. Uiteindelijk sloot Nanon haar verhaal op prachtige wijze af, met het woord "liefde" groot achter haar afgebeeld: de belangrijkste waarden in de samenleving blijven altijd hetzelfde, ze zullen er alleen anders uitzien.
Werkelijk waar een geweldige middag vol inspiratie, het weerzien van aangename mensen en interessante gesprekken. Ik kan volop zeggen: I #gotinspired at Picturing the Future 2015!
Dit verslag werd ook gepubliceerd op de website van Trendacademy en Dutch Future Society.
Tekst door Fleur Stiels
Dit verslag werd ook gepubliceerd op de website van Trendacademy en Dutch Future Society.
Tekst door Fleur Stiels
0 reacties:
Een reactie posten