Lang leve gelijkheid: Coming Out Day!


Dit weekend werd door heel Nederland de regenboogvlag vol trots uitgehangen. Dit alles in aanloop naar vandaag: 11 oktober, National Coming Out Day 2015. Een dag waarop iedereen zichzelf kan zijn en zich geaccepteerd en veilig kan voelen in ons solidaire kikkerlandje. Het is een liefdevol gebaar naar homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Op dagen als deze ben ik trots om te wonen in een land dat mensen de mogelijkheid en vrijheid geeft om te zijn wie ze echt zijn, zonder vooroordelen of discriminatie. 

Toen ik vanmiddag station Weert binnenliep en ook daar twee trotse regenboogvlaggen zag hangen, besloot ik mijn eigen eerbetoon te maken, door middel van deze blogpost. Ik heb een aantal kleine signalen (zogenaamde weak signals) gevonden die mooi aangeven hoe vrijwel heel de wereld (met uitzondering van sommige werelddelen) steeds meer gaat accepteren en omarmen. Een mooie verzameling van prachtige gebaren dus!

(foto via Jan van Eijndhoven)

Tilburg is al jaren een stad die homoseksuelen accepteert en zelfs uitnodigt om zichzelf te uiten op dagen zoals de Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis. Om te vieren dat Roze Maandag al 25 jaar lang gevierd wordt, werd deze week een regenboogzebrapad aangelegd bij de Korte Heuvel in het centrum. Hiermee volgt Tilburg trots na steden als Utrecht en Rotterdam. Een mooi gebaar om mensen te doen beseffen dat Tilburg voor 100% achter homo's, lesbi's, biseksuelen en transgenders staat!

(Doritos in samenwerking met It Gets Better Project)

In september dit jaar kwam Doritos, in samenwerking met It Gets Better Project, met een wel heel kleurrijke snack: Doritos Rainbows. Deze limited edition chips, waarbij de chips daadwerkelijk gekleurd is met regenboogkleurtjes, was alleen verkrijgbaar via de site van It Gets Better. Wanneer je 10 dollar of meer doneerde aan het project (dat LGBT steunt) kreeg je automatisch een zak thuisgestuurd (USA). De chips en het goede doel werden al zo snel populair, dat de voorraad inmiddels op is en er geen zakken meer te krijgen zijn. 

(foto via Dieter Nagl/AFP)

Door de overwinning van Conchita Wurst vorig jaar op het Eurovisie Songfestival werd het festival dit jaar in Wenen gehouden. In aanloop van het festival in mei, verschenen overal in de Oostenrijkse hoofdstad nieuwe poppetjes bij verkeerslichten voor voetgangers: koppels met twee vrouwelijke of mannelijke figuurtjes, die hand in hand stonden en samen de weg overstaken. Dit werd niet alleen als promotie voor het Eurosongfestival gedaan, wat al jaren staat voor gelijkheid en wel een baken lijkt voor homoseksuelen, maar ook om te laten zien dat Wenen, en daarmee heel Oostenrijk, openstaat voor homoseksuele mensen en hen met open armen zal ontvangen. In eerste instantie waren de aangepaste lichten als tijdelijke promotie bedoeld, maar er is besloten dat de verkeerslichten zo blijven om tolerantie te promoten. 

(foto via Jeff Botari/AP)

Ik ben altijd al een fan geweest van Ellen Page, maar sinds haar speech vorig jaar, kan ik alleen nog maar meer van haar houden. Tijdens de Time to Thrive conferentie van Human Rights Campaign in Las Vegas vorig jaar hield Ellen een emotionele en oprechte speech over gelijkheid en voor elkaar opkomen. Tijdens deze speech vertelde ze ook dat ze zelf lesbisch is, iets wat tot die tijd nog niet publiekelijk bekend was. Eén van de meest bekende uitspraken uit haar speech was "I am tired of hiding and I am tired of lying by omission". Onder luid geklap van het publiek werd Ellen duidelijk emotioneel; prachtig om het besef van steun en acceptatie te zien. Haar speech was een aanmoediging en inspiratie voor velen, waaronder natuurlijk jonge lesbiennes. 


Al deze kleine voorbeelden geven aan hoe de Sociale Samenleving trend zich overal ter wereld steeds beter uit in acceptatie en sympathie voor onze medemens. Het is jammer om te zien dat bijvoorbeeld landen zoals Rusland nog steeds niet begrijpen dat het zo makkelijk is om anderen te accepteren, ongeacht hun geaardheid. Desondanks worden homoseksuelen, biseksuelen en transgenders steeds meer geaccepteerd en soms zelfs geliefd; iets waar mijn hart warm van wordt!


Tekst door Fleur Stiels

0 reacties:

Een reactie posten