Woordenschat: interview Lorna Minkman


In een tweedelige blogpost laat ik jullie kennismaken met twee Young Adult auteurs; zogenaamde "Woordenschatten". Dit omdat het beide schatten van mensen zijn en ze geweldig goed met woorden om kunnen gaan. Ik interviewde deze auteurs over hun laatste nieuwe boek en was benieuwd hoe bepaalde trends en ontwikkelingen terug zouden komen in hun verhaal. In deze blogpost, het verhaal van Lorna Minkman en haar boek Ik Ben Bij Je.

Ik ontmoette Lorna toen ik het eerste halfjaar van 2015 de minor Transmedia Storytelling in Tilburg deed. Zij was heel enthousiast over zowel haar boek als de minor en uiteindelijk hebben mijn werkgroep en ik een hele toffe transmedia productie gemaakt waarin Ik Ben Bij Je ook gepromoot werd. Toen was ons contact met Lorna al heel fijn en open en dat heeft me doen besluiten om haar te interviewen over haar boek. Wat ik natuurlijk niet mag vergeten te vermelden is dat Ik Ben Bij Je één van de 25 leestips van de Jonge Jury is geworden en daarmee kans maakt op de Prijs van de Jonge Jury 2016! Gefeliciteerd, Lorna!

Ik Ben Bij Je is ondertussen al een jaar uit en heeft al veel goede recensies mogen ontvangen. Ikzelf heb het boek ook gelezen en was er erg van onder de indruk. Het is spannend en maakt nieuwsgierig. Ik wilde graag meer weten over het boek en waar Lorna zoal haar inspiratie vandaan haalde. Zie hier het verhaal achter Ik Ben Bij Je:



Ik Ben Bij Je gaat over Sia, een meisje dat kort na haar zestiende verjaardag vermoord wordt door haar vriend Darko. Darko is samen met zijn vader gevlucht uit Bosnië vanwege de Balkanoorlog en heeft diepe geheimen. Tijdens het lezen van het verhaal kom je er langzaam maar zeker achter hoe Sia vermoord is en welke donkere gedachten Darko heeft.  Wat gaat er om in zijn hoofd? Wat heeft hij meegemaakt? En natuurlijk, waarom vermoordde hij Sia?

De intro van het verhaal komt al meteen aan. Ik heb zelf het boek gelezen en vond het een erg meeslepend verhaal. Waren er veel uitgevers die dit verhaal uit durfden te geven?
Ik Ben Bij Je is een heftig boek waarin een jongen iemand vermoord. De verschillende uitgeverijen die ik heb benaderd, vonden het allemaal een te heftig verhaal om uit te geven, zeker voor de doelgroep. Eén uitgeverij vertelde me dat het leek alsof Sia in het boek haar moord vergoeilijkt. Daarnaast was het in die tijd een gevoelig onderwerp, aangezien Joran van der Sloot toen weer veel in het nieuws kwam, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de moord op een ander meisje. Er waren dus niet veel uitgeverijen die het verhaal uit wilden geven. Clavis reageerde echter meteen enthousiast en durfde het wel aan om Ik Ben Bij Je uit te geven.

Het nieuws rondom Joran van der Sloot was tijdens het proces van uitgeven dus best belangrijk. Welke actuele thema's die momenteel spelen in de maatschappij komen voor in je boek?
Oorlogstrauma's en verschillende culturen worden nu natuurlijk erg vaak besproken, met de komst van de vluchtelingen en de oorlogen waarvan zij wegvluchten. De angst en trauma's komen dan vaak aan bod, maar daarnaast is de vriendschap en verbondenheid tussen personen ook weer belangrijker geworden. Dit komt ook terug in het verhaal, aangezien Darko ook is weggevlucht van een oorlog en daar totaal niet goed over kan praten. Bij Sia vindt hij een soort vriendschap, waardoor hij soms iets over zijn verleden durft te vertellen.

Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Waar heb je daarnaast inspiratie uit gehaald?
Er gebeurde iets in de realiteit wat me inspireerde, waar ik over wilde schrijven. Vervolgens ben ik aan de haal gegaan met mijn eigen fantasie en heb ik personages bedacht. Op een gegeven moment zijn die personages zo eigen, dat je gaat meeleven met de personages. Ze krijgen een eigen leven en daar ga ik in mee. Zij inspireerden mij voor bepaalde gebeurtenissen in het verhaal.

Vond je het lastig om in deze digitale wereld een echt boek uit te brengen?
Nee, ik zie ook steeds meer mensen die de e-reader wegleggen en weer boeken kopen. Inclusief ikzelf. Er gaat een soort balans gevonden worden tussen e-readers en tablets en echte boeken.


Lorna signeert op de Boekenbeurs in Antwerpen. "Dit meisje kocht mijn boek omdat ze razend nieuwsgierig was geworden na het lezen van de flaptekst."

Denk je dat lezers zich goed kunnen identificeren met de hoofdpersonages?
Uit verschillende reacties op het boek heb ik begrepen dat ze zich kunnen identificeren met Sia, maar dat Darko toch nog vaak te geheimzinnig is. Die kunnen ze niet goed grijpen of begrijpen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, want ik heb er duidelijk voor gekozen om Darko geheimzinnig te houden. Darko is ook eigenlijk niet te begrijpen, ik hoop dat lezers daar zelf een verhaal omheen gaan bedenken. Sommige lezers willen echter liever dat ik dat als auteur al vertel.

We spraken er net al over, maar als we kijken naar actuele gebeurtenissen, sluit je verhaal best goed aan bij de vluchtelingen die momenteel naar Europa vluchten. Zou je nieuws als dit ter promotie willen gebruiken?
Nee, ik vind het lastig om mijn boek daarop te promoten. Het is niet mijn persoonlijke verhaal, ik heb het zelf niet meegemaakt. Als je leest wat er nu in de krant staat, denk ik wel soms dat mensen mijn boek kunnen lezen om enigszins te kunnen begrijpen wat er in een hoofd omgaat van iemand die is gevlucht. Laatst las ik een recensie van iemand over Ik Ben Bij Je die zei dat ze aan al die vluchtelingen moest denken toen ze het verhaal van Darko las. Sommigen moeten dus inderdaad zelf al denken aan de vluchtelingen van nu.

Je boek staat op de tiplijst van de Jonge Jury. Hoe is het proces met de Jonge Jury verlopen?
Mijn uitgeverij, Clavis, heeft het boek opgestuurd naar de Jonge Jury. Het werd vervolgens gelezen door jongeren, maar ook door professionals zoals boekhandelaren. Ik kreeg daarna een brief van de Jonge Jury dat mijn boek was uitgekozen. Een hele eer natuurlijk, fijn om erkenning voor je verhaal te krijgen! Het was heel leuk dat ik daarna in contact kwam met andere auteurs die ook op de tiplijst staan.
Nu kan er tot 1 maart 2016 gestemd worden op een boek dat uiteindelijk de Prijs van de Jonge Jury krijgt. Natuurlijk hoop ik dat Ik Ben Bij Je dat wordt, maar dan moet ik eerst de doelgroep bereiken.

Wat die je momenteel aan promotie om je boek bekender te maken onder de doelgroep van de Jonge Jury?
Er is onder andere lesmateriaal van Ik Ben Bij Je gemaakt. Klassen kunnen dan samen het boek lezen en het erover hebben bij bijvoorbeeld maatschappijleer. Daarnaast kreeg ik van de Jonge Jury te horen dat Instagram momenteel de meest gebruikte social media is onder de doelgroep van de Jonge Jury, dus ik heb ook een Instagram account aangemaakt. Een tijd terug heb ik op mijn Facebookpagina ook een gedichtenwedstrijd gehouden, waar ook best wat reacties op zijn geweest. 
Ik heb ook al contact gehad met een bedrijf dat gespecialiseerd is in jongerencommunicatie om samen met hen na te denken over manieren waarop ik de doelgroep kan bereiken. Na een uur duizelde mijn hoofd van de ideeën haha.

Wat wil je in de toekomst nog bereiken met je boek?
Momenteel wil ik natuurlijk heel graag dat er gestemd gaat worden op mijn boek. Het zou heel mooi zijn als Ik Ben Bij Je de Prijs van de Jonge Jury krijgt. Ik heb in ieder geval allemaal ideeen waar ik de komende dagen concreet aan ga beginnen.


Als je tussen de 12 en 16 jaar bent, kun je hier een stem uitbrengen op Ik Ben Bij Je, zodat Lorna kans maakt op de Prijs van de Jonge Jury 2016. Ik ga natuurlijk duimen dat Ik Ben Bij Je wint! Ik wil Lorna bedanken voor het leuke interview en hoop haar in de interview over een nieuw boek te mogen spreken. Veel succes en plezier met Ik Ben Bij Je!


Ik Ben Bij Je van Lorna Minkman is sinds januari 2015 in boekhandels en online te verkrijgen.
Uitgever: Clavis B.V.B.A.
Genre: Young Adult
ISBN: 978 90 44822 35 9



0 reacties:

Een reactie posten