Lichtjespret bij GLOW 2015


Afgelopen zaterdagavond ben ik voor het eerst naar GLOW in Eindhoven geweest. Ik had er uiteraard al vaker positieve geluiden over gehoord, maar dit jaar was de eerste keer dat ik de mogelijkheid had om daadwerkelijk te gaan. Mijn vader en zusje hadden een rondleiding geboekt waar ik mooi bij aan kon sluiten; op die manier konden we zoveel mogelijk van GLOW op een efficiënte manier zien, mét uitleg van een gids! Ondanks de immense drukte hebben we in tweeënhalf uur veel kunnen zien. Hier zal ik je mijn favoriete lichtprojecten laten zien. (Alle foto's door mijn zus Viola of door mij).


Giant Dandelions van Olivia d'Aboville
Mijn voorliefde voor bloemen komt ongetwijfeld door mijn naam. Vandaar ook dat ik deze paardenbloemen gemaakt van plastic flesjes zo leuk vond. Het was één groot veld vol met levensgrote paardenbloemen, perfect voor velen om een uitgebreide fotoshoot te houden (inclusief selfies natuurlijk). Ja, ik moet toegeven, ook wij drieën konden het niet laten...


Il Giardino Incantato van Luminarie De Cagna
Toch wel één van mijn favorieten, hoor! Dit prachtige bouwwerk op het Stadhuisplein lijkt een gebouw, maar eigenlijk is het een enorm stellage, natuurlijk voorzien van vele, gekleurde lampjes. Niet alleen de wonderbaarlijke verschijning was mooi om mee te maken, maar ook de lichtshow die er gehouden werd was Brabants gezellig. Het Brabant-lied van Guus Meeuwis, in een internationale versie met verschillende talen, werd in harmonie met de lichtshow een echt gezellig spektakel.


Diplopia van Onionlab
Dit was echt mijn absolute topper! Op de Catharinakerk in het centrum speelde een fantastische projectie illusie-spelletjes met je geest. Met behulp van een 3D brilletje vervormde de kerk, leek het enorme gevaarte in elkaar te storten en kwamen er brokstukken op je af. Ook de projectie waarbij in het midden één grote bol werd geprojecteerd en de kerk vervolgens 'om de bol heen' draaide, deed het goed bij het publiek en zorgde voor de nodige 'oeh's' en 'aah's'. Ik ben echt fan van dit soort projecties, degen die spelen met je hersenen en dagelijkse objecten vervreemden.


Horizontal Interference van Katarzyna Malejka + Joachim Slugocki
Jezus, wat was het hier druk! De gekleurde draden die tussen bomen gespannen waren en door middel van blacklight een geweldige 'gordijn' vormden, waren zo populair dat we hier echt hebben moeten schuifelen om weer aan de andere kant van het Anne Frankplantsoen te komen. Er stond die avond een stevig windje en die wind zorgde ervoor dat de draden strak tegen elkaar klapten en een mysterieus geluid veroorzaakten. Heel druk, maar zeker indrukwekkend!


Kroonlichters van CultuurStation (2500 scholieren)
Kijk, dit vind ik zo leuk! Het is geweldig om het ene prachtige design object na het andere te zien, maar creaties zo onschuldig als deze strelen vervolgens echt mijn hart. Maar liefst 2500 leerlingen gingen aan de slag met plastic flesjes en maakten er kroonluchters en lampjes in de vorm van insecten van.


Inside Out: The Cathedral van Forum Inter Art
Ook de gedachte achter dit project was wonderschoon. In eerste instantie leken het 'gewoon' verlichte bomen, maar door de uitleg van de gids kwam het besef. Deze bomenrijen leken inderdaad wel heel erg veel op de binnenkant van een kathedraal. Met het middenschip van de kathedraal en de zijbeuken in gedachten en prachtige koormuziek op de achtergrond, waande je je voor even in een natuurlijke kathedraal. Het leek ook wel alsof de bezoekers hier langzamer liepen, bewust rust namen, zoals je dat in een echte kerk ook doet. Het had iets magisch. Een prachtige afsluiting van onze tour!

0 reacties:

Een reactie posten